Peridot, is de steen van de maand augustus. Een wondermooie groene doorzichtige steen die vaak voor een smaragd wordt aangezien. Die vergissing werd in de oudheid ook al gemaakt. Men zegt dat onder de smaragden van Cleopatra nog al wat peridots waren. Het is toch echt een heel andere steen. Hij wordt ook wel olivijn genoemd of vroeger onjuist chrysoliet.
De kleur is limegroen en die kan variëren naar geelgroen tot bruingroen. Hoe lichter de steen hoe meer ijzer er in zit. De naam peridot komt van het oudfranse woord peritot wat goud betekent. Hij ziet er onder bepaald licht ook wel goudachtig uit.
De steen is al vanaf de vroege oudheid bekend. Hij werd vooral in Egypte op het eiland Zabargad gevonden en men had er grote waardering voor. De kruisvaarders waren er ook door gefascineerd en namen peridots mee naar hun vaderland en sierden er hun wapens en schilden mee op. Ook werden de stenen verwerkt in kerkelijke sieraden of gebruiksvoorwerpen. Veel van al die schatten zijn in de loop van de tijd geroofd of verloren gegaan.
De steen werd in zijn goudgroene glorie aan de Egyptische godin Isis toegewijd. Hij is de nationale steen van Egypte en wordt ook wel “steen van de zon” genoemd. Bijzonder is echter dat hij ook in de nacht bij maanlicht prachtig kan opgloeien. Hij laat zich mooi combineren met citrus- en aardachtige kleuren.
Peridot is van vulkanische oorsprong en komt bij erupties bij het afkoelen van de stollende massa als zodanig te voorschijn. Interessant is dat er soms ook peridot als bestanddeel van een meteoriet op aarde terecht komt. De steen is tamelijk zacht, hardheidschaal van Mohs 6,5 - 7. Je mag hem dan ook niet ruw of heet behandelen. Vindplaatsen zijn onder andere nog steeds Egypte, maar ook Birma, en in het algemeen het Verre Oosten.
Zoals aan vele edelstenen worden ook aan de peridot worden verschillende goede eigenschappen toegeschreven. Hij zou longen en lymphklieren genezen, angsten bezweren en in het algemeen opwekkend werken voor de geest. Het is ook de steen van waardigheid, eerlijkheid en huwelijksgeluk.
Ik vind de kleur vooral verfrissend en natuurlijk. De steen is niet een van de goedkoopste, maar het hangt ook hier weer sterk af van de kwaliteit. Bij Handcrafts zijn een paar ringen met kleine peridotsteentjes te koop. De prijs ervan hebben wij laag gehouden.